System Center Operatıons Manager 2012 Agent Yukleme Metotları
SCOM ile başta Windows sunucu/istemcileri izleme ve yönetme işlemlerini kolaylıkla yapabiliriz. Bu işlemleri yapabilmek için hedef sunucuya agent yüklememiz gerekmektedir. Agent yüklenen bilgisayarda bir servis gibi çalışır. Agent veriler toplar, önceden tanımlanmış değerler ile bu verileri karşılaştırır ve alarmlar üretir.
Operation Manager ile farklı şekillerde agent yükleme işlemi gerçekleştirilebilir.
1- Discovery Wizard kullanarak uzaktan yükleme (push installation olarak adlandırılır). Bu yöntem ile Windows ve UNIX/Linux işletim sistemlerine ajan yükleme yapılabilir.
2- Windows işletim sistemi yüklü olan bilgisayarlarda SCOM medyasını çalıştırarak ajan yüklemesi yapılabilir ( manual installation)
3- Son olarak ise Windows ve UNIX/Linux yüklü bilgisayarlarda komut satırından ajan yüklenebilir.
Bu makalemizde Discovey Wizard kullanarak Windows işletim sistemi olan bir sunucuya ajan yükleme işlemini gerçekleştireceğiz. Evet lafı daha fazla uzatmadan yükleme işlemlerine başlayabiliriz.
Ajan yüklemek için Operation Manager konsolumuz açıyoruz ve Adminstration bölümüne gidiyoruz.
Şekil 1
Administrator bölümünde Device Management altında Agent Managed kısmında sağ tıklıyoruz ve Discovery Wizard’ı tıklıyoruz.
Şekil 2
Karşımıza keşif biçimini belirtmemizi isteyen ekran gelecektir. Biz Windows Computer şıkkını seçiyoruz ve devam ediyoruz.
Şekil 3
SCOM ile birlikte Active Directory ortamındaki bilgisayarları otomatik olarak bulup ajan yükleme işlemi yapabiliriz ( Automatic Computer Discovery).
Advanced Discovery ( Gelişmiş Keşif) ile spesifik bir bilgisayar belirtip ajan yükleme işlemini gerçekleştirebiliriz.
Biz iki seçeneğini de inceleyelim. İlk seçeneği seçip devam ettiğimizde ajan yüklemek için yetkili bir hesap girmemizi isteyen ekran ile karşılaşırız.
Şekil 4
Bu ekranda biz farklı bir hesap belirtmeyeceğiz. Hali hazırdaki kullanıcımızın gerekli yetkileri olduğu için bu kullanıcı ile devam edeceğiz.
Advanced Discovery seçeneği ile spesifik bir arama yapabileceğimizi söylemiştik. İkinci şıkkı seçiyoruz ve sadece Server işletim sistemlerini bulmak istediğimizi belirtiyoruz.
Şekil 5
Daha sonra karşımıza iki seçenek çıkacak.
Scan Active Directory ( Aktif Dizini Tara): Bu kısımda Configure ( yapılandır) diyerek aramamızı daha da özelleştirebiliriz.
Şekil 6
Browse for, or type –in computers name ( bilgisayar ismi ile göz atma): Bu kısımda ise yine Aktive Directory’de bilgisayar ismi ile arama yaptırabiliriz.
Şekil 7
Scan Active Directory şıkkını seçerek devam ediyoruz.
Şekil 8
Evet aynı ekran ile bir kez daha karşılaştık. Aslında her iki farklı seçenekte bizi aynı yere götürüyor. İlkinde SCOM bizim için AD ortamını otomatik olarak tarıyor ve server/client ayrımı yapmadan bütün bilgisayarları getiriyor.
İkinci şıkta ise (Advanced Discovery), AD üzerinde sipesifik bilgisayar belirtebiliyoruz.
Hali hazırdaki kullanıcımızın yetkilerinin ajan yükleme için yeterli olduğunu bildiğimiz için değişiklik yapmıyoruz ve Discover butonuna basarak keşif işlemine başlıyoruz.
Şekil 9
Arama (keşif) işlemi başladı ve kısa bir süre sonra sonucu alabileceğiz.
Şekil 10
Sunucumuz geldi. Bu sunucu bizim ortamımızdaki Domain Controller olan bilgisayarımız. Next diyerek devam ediyoruz.
Şekil 11
Ajanın kurulacağı klasörü görüyoruz. İstersek değiştirebiliriz. Yine ajanın çalışması için gerekli hesap bilgilerini değiştirebilme şansımız var. Finish diyerek işlemi tamamlıyoruz.
Şekil 12
Ajan yüklem işlemi başladı. İstersek bu ekranı Close diyerek kapatabiliriz.
Şekil 13
Evet ajan yükleme işlemimiz başarıyla tamamlandı. Kısa bir süre sona dasboarda ajan yüklediğimiz bilgisayarı görebiliriz.
Şekil 14
Ajan yüklediğimiz bilgisayarın processlerine baktığımızda HealtService.exe yi görmemiz gerekir. Yine Program Files altında yükleme yapıldığını görmemiz gerekir.
Şekil 15
Şekil 16
Evet bu makalemizde otomatik ajan yükleme ( push instalation) işlemini gerçekleştirdik. Bir sonraki makalede SCOM 2012 incelemelerimiz devam edecek. Faydalı olması dileğiyle.
Murat KOÇAK
IT Professional
Kategori: System Center Ürün Ailesi

Murat hocam eline sağlık seriye taktın artık SCOM makalelerini merakla bekliyoruz. 🙂
murat hocam elinize emeğinize sağlık